Göta Kanal

Göta kanal byggdes mellan åren 1810 och 1832, den är totalt 190 km lång. Göta kanal sträcker sig mellan Sjötorp vid Vänern och Mem vid Östersjön.

Det var ungefär 58.000 svenska soldater som grävde Göta kanal, av hela kanalen är det 87 km som är grävd för hand med hacka och spade medans övrigadelen går på redan befintliga vattenvägar. Totalt finns det 58 slussar på hela sträckan från Sjötorp till Söderköping.

Göta kanal har utsetts till årtusendets svenska byggnadsverk, och Baltzar von Platen var den stora byggherren och initiativtagaren.

Öppettider Göta Kanal 2022

3 Maj till 30 September

Högsäsong för båtar längs kanalen är 14 Juni till 15 Augusti.

Under denna period går det båtar mellan kl 09 till kl 18

För och Efter säsong går båtarna i konvoj, vanligtvis på morgonen beroende på hur många båtar som vill passera slussarna.

 

Upplevelsedestination

Idag erbjuder Göta kanal ett mycket stort och varierat utbud av fantastiska och spännande aktiviteter längs hela kanalens sträckning. Göta kanal passar för alla åldrar, och du finner cykling på Sveriges vackraste cykelled, kanalkryssningar i 5 knop, paddling och vandring.

Göta kanal erbjuder med andra ord hundratals upplevelser, så hitta just din egen upplevelse.

Slussa med egen båt, välj mellan att gå hela sträckan eller bara åka en kortare kanaltur på några dagar. Många kanalfarare är från Sverige, men det är också en stor del som kommer från både Norge, Danmark, Finland. Många gäster kommer från andra stora kanalområden som Tyskland, England och Holland.

Båtarna som passerar på Göta kanal blir bara större och större, och det är inte ovanligt att se väldigt fina båtar komma från Malta, Ryssland och USA.

Turismen runt Göta kanal ökar hela tiden och det är lika spännande att uppleva kanalen från båt, som att besöka från landsidan. Att titta på en slussning där båtarna lyfts upp en nivå och samtidigt fundera på hur de redan på 1800 talet kunde räkna ut exakt hur allt skulle fungera, då kan det vara skönt att få slappna av på någon av de många bra restauranger och cafeer som finns utmed kanalen.

Hotell och vandrarhem samt campingstugor, erbjuder alla bekväma boenden och även lite mer udda boende finns såsom att bo i trollstubbar och svampar vid Norrqvarns minikanal.

Cykla Göta Kanal

Cykla Göta kanal på Sveriges vackraste cykelled, nuförtiden används den gamla dragvägen där hästar och oxar förr drog fram segelskutorna längs kanalen till att cykla på. Ofta är det en bilfri cykelled som följer direkt utmed kanalen, och passar alldeles utmärkt att cykla på för hela familjen oavsett ålder.

Från Sjötorp som är en perfekt startpunkt för er cykling, passerar varje år mer än 70.000 cyklister.

I Sjötorp finns Göta kanals största cykeluthyrning med fler än 300 cyklar för de som inte vill eller kan ta med egen cykel. Det erbjuds också många fina och bra färdigkomponerade cykelpaket där cykel, middag och boende oftast ingår.

Göta kanal jobbar vidare på att bli en nationell cykelled, och det ser vi verkligen fram emot.

Båtkryssning Göta Kanal

Att åka med på en dagskryssning på Göta kanal är något som väldigt många personer gör under en sommar, det finns ett flertal passagerarbåtar som trafikerar de finaste delarna på Göta kanal.

Åk med M/S Bellevue på sträckan mellan Sjötorp och Töreboda genom 16 slussar, eller med M/S Wasa Lejon mellan Bergs slussar och Borensberg. M/S Kung Sverker i Motala och M/S Sandön i Karlsborg är också fina båtar som kör på Göta kanal med passagerare.

Vill man åka hela sträckan mellan Göteborg och Stockholm finns de klassiska vita fartygen M/S Juno, M/S Wilhelm Tham och M/S Diana, och det är Rederibolag Göta kanal som numera också är en del av Strömma som äger dessa fina båtarna.