Hajstorps slussområde

Hajstorp med sitt fina slussområde och ett mysigt slusscafe är något som ingen vill missa. Under sommaren ordnas också med veteranfordonsträffar varannan onsdag, då kommer det uppemot 250 – 350 fordon och massor av intresserade personer runt detta.

Hantverkarna runt kanalen har både försäljning och utställning av lokalt hantverk i den röda magasinsbyggnaden som ligger vid Hajstorps gästhamn och slussarna. På andra våningen finns en utställning om bondefamiljens liv för mer än hundra år sedan, här får också barnen vara med och prova på att bygga en barkbåt m.m

I Caféet finner du närproducerade och goda kakor, samt kaffe som Marianne serverar i sina handdrejade kaffekoppar ( från Borreboda krukmakeri ). Här finns också Klings goda glass, smarriga mackor eller fina bakelser för den som önskar detta.

Hajstorp ligger 15 km från Sjötorp, och är ett perfekt stopp under dagen om du kommer på cykel utmed Göta kanal. Mellan Sjötorp och Hajstorp är det hela 16 slussar att passera, så då passar det bra att göra ett stopp vid slussarna och caféet.

I mitten av September varje år anordnas i Hajstorp en mycket uppskattad kultur och skördefest med inslag av lokalt odlade grönsaker, underhållning och aktiviteter. Det är nätverket Hajstorp/Fredsberg som anordnar dessa festligheter.

Arbetsstation

Under byggandet av Göta kanal var Hajstorp en av de stora arbetsstationerna som fanns utmed kanalen, härifrån fördelades också arbetet med att gräva Götakanal.